Poedercoaten

Doel en toepassing

Een poedercoating is een organische deklaag ter bescherming en verfraaiing van met name metalen ondergronden. In meerdere mate worden onder andere ook kunststoffen, glas en MDF voorzien van een poedercoating. Van der Meer Oppervlaktetechniek richt zich hoofdzakelijk op het poedercoaten van aluminium kozijn- en deurprfielen, hekwerken en gevelbekleding.

Applicatie

De applicatie van poedercoaten berust op het fysiche verschijnsel dat deeltjes met een tegenovergestelde lading elkaar aantrekken. Middels een elektrostatisch proces worden de geladen poederdeeltjes met een poederpistool aangebracht op een geaard object. In de oven smelten de poederdeeltjes aan elkaar, hechten zich aan het oppervlak en harden uit.

Samenstelling poedercoatings

Een poedercoating bestaat, in tegenstelling tot vloeibare laksystemen, alleen uit droge stof. Het poeder is doorgaans opgebouwd uit 50 tot 60% bindmiddelen en 40 tot 50% pigment en vulstoffen. Aan de samenstelling wordt een kleine hoeveelheid additieven toegevoegd om de poedercoating speciale eigenschappen te geven. Na vermenging worden de grondstoffen verhit in een extruder. Er ontstaat een homogene massa, die na afkoeling in kleie chips wordt gebroken en aansluitend in de gewenste korrelgrootte wordt gemalen en gezeefd.

Soorten poedercoatings

De meest toegepaste soorten poedercoatings zijn epoxy- en polyester poedercoatsystemen. Epoxypoeders worden gekenmerkt door een uitstekende corrosiewering en chemische resistentie. Door de lage UV-bestendigheid zijn deze poeders voor buitentoepassing alleen toepasbaar als primer in een meerlagensysteem. Zuivere epoxyharspoeders worden veelal in de levensmiddelenindustrie toegepast. Polyesterpoeders zijn daarentegen zeer geschikt voor buitentoepassingen. Voorheen bevatte een polyester poedercoating T.G.I.C. (Triglycidylisocyanurate hars). Deze stof is als mogelijk kankerverwekkende stof in opspraak gekomen, waardoor een variant is ontwikkeld zonder deze stof. Deze variant wordt aangeduid als een polyester T.G.I.C. vrije lak.

Duurzaam

Poedercoaten is een duurzame en milieuvriendelijke oppervlakte behandeling. Bij het poedercoatproces komen geen schadelijke oplos- en verdunningsmiddelen vrij en de spuitnevel is recyclebaar. Daarnaast heeft een poedercoating een lange levensduur.

qualicoat

vmrg keurmerk

Neem contact met ons op

  • Telefoon +31 (0)20 – 447 02 45

PRIVACYVERKLARING

Bezoekadres

Nieuw zeelandweg 14
1045 AL
Amsterdam