Procesbeschrijving

 

In de lakstraat, bestaande uit 1 handlijn en 2 automatische lijnen, worden aluminium profielen cq. aluminium platen en onderdelen elektrostatisch gepoedercoat. De gebruikte poederlak is gebaseerd op een Polyester T.G.I.C. vrije lak.


Het product wordt brute aangeleverd door de klant. Bij binnenkomst wordt het product gecontroleerd op eventuele beschadigingen en aantallen. De eventuele folie, ter voorkoming van beschadigingen, wordt verwijderd. De producten gaan in een korf, waarna ze kunnen worden getransporteerd naar de voorbehandeling. De  korf wordt met een kraan van en naar de verschillende voorbehandelingsbaden getransporteerd.

Tijdens de voorbehandeling wordt een conversielaag volgens DIN 50939 op het aluminium product aangebracht, welke moet zorg dragen voor een goede hechting en een goede corrosieweerstand. Het aanbrengen van de conversielaag gebeurt in een dompelproces.

Het proces bestaat uit de volgende stappen:

Klik op elke stap voor meer uitleg:

Ontvetten

Tijdens het ontvetten worden vaste verontreinigingen, vuil en vet van het product verwijderd. Het ontvetten gebeurt met een alkalische ontvetter, welke het aluminium licht aanetst. Het ontvetten duurt 20 minuten bij ± 50°C.

Beitsen

Tijdens het beitsen wordt een oxidelaag verwijderd door middel van een zure vloeistof.

Spoelen

Spoelen met industriewater.

Conversielaag

Tijdens het chromateren wordt de conversielaag aangebracht. De chromateertijd wordt sterk beïnvloedt door de PH-waarde van het chromaat bad. Bij een lage PH-waarde (± 1,4) is de chromateertijd kort, bij een hoge PH-waarde (± 1,8) is de chromateertijd langer.

Spaarspoelen

Voorafgaand aan het demibad, wordt het product gedurende 1 minuut gespoeld met stromend water.

Demi-spoelen

Tijdens het demi-spoelen worden de zouten, die op de conversie laag zitten, weggespoeld. Dit is van belang om te voorkomen dat na het lakken corrosie en onthechting kan ontstaan.

Drogen

Na het chromateren is de conversielaag lichtgeel van kleur.Voorafgaand aan het poedercoaten is het van belang de producten goed te drogen.

Ophangen/transporteren

Na de voorbehandeling kunnen de producten opgerekt worden cq. neergelegd worden, om ze te voorzien van een poedercoatlaag.Tijdens het transport kunnen stofdeeltjes en vuil op het product komen. Door visuele controle kunnen deze geconstateerd worden, zodat de producten voor het spuiten nog schoongeblazen kunnen worden.

Poedercoaten

Door middel van spuitpistolen worden de poederdeeltjes, die elektrisch geladen zijn, op de producten gespoten. De producten zijn geaard waardoor de geladen poederdeeltjes, onder invloed van statische lading, door de producten worden aangetrokken. Er vormt zich een gelijkmatige poederlaag op het aluminium.

Uitharding

De profielen worden nu getransporteerd naar de moffeloven. Dit transport is mogelijk omdat het poeder op het product door de elektrostatische krachten blijft kleven.

In de moffeloven, waarin het product gedurende circa 20 minuten, bij een temperatuur van ongeveer 200°C verblijft, spelen zich een viertal processen af, namelijk: smelten, vloeien, geleren en uitharden.

Na de uitharding is er dus een thermohardende laag op het product aanwezig. Continu metingen bewaken het proces. Nadat de producten uitgehard zijn, worden ze afgekoeld. De afgekoelde producten worden afgerekt, nadat de laagdikte en de glansgraad zijn gemeten en het uiterlijk visueel is gekeurd.
Hierna worden de producten verder getransporteerd naar de verpakking om verpakt te worden.

Het product ligt nu gereed voor transport.

 

qualicoat

vmrg keurmerk

Neem contact met ons op

  • Telefoon +31 (0)20 – 447 02 45

PRIVACYVERKLARING

Bezoekadres

Nieuw zeelandweg 14
1045 AL
Amsterdam